De impact van een onvervulde kinderwens

Josefien (31 jaar): “Op mijn 12e schreef ik een brief aan mijn toekomstige man.
‘Ik hoop dat je avontuurlijk bent en goed voor me zorgt. En dat we vier kinderen krijgen.’ Waar mijn vriendinnen hun wilde haren verloren in de studententijd was ik heel serieus op zoek naar mijn levenspartner. En ik vond hem, Tom.
Een bepaalde rust en vrede had hij over zich, waarbij ik kon thuiskomen. We trouwden toen we 25 waren.

Kinderwens

Mijn droombeeld kwam uit, in die zin dat we na een jaar verkering trouwden, en het jaar daarna de wereld rondreisden. Kindernamen hadden we al bedacht, maar we wilden van start gaan zodra we weer thuis waren. Het huis dat we kochten was groot genoeg om vier kinderen in op te laten groeien. De slaapkamer naast de onze werd liefkozend de babykamer genoemd.

Die eerste menstruatie nadat we ‘ja’ zeiden was vernietigend. Ik zakte door de grond. Het had toch in één keer raak moeten zijn? Heel naïef, terugkijkend, maar alles was ons zo voor de wind gegaan. Dat dit misschien niet zou lukken was nooit een optie geweest.

Ovulatie-testen

Ik herpakte mezelf, en zei, de baby komt op het juiste moment. De maanden daarop begon ik met ovulatie-testen en google ik tot diep in de nacht op tips over zwanger worden. Van kuidenmengels tot en met temperaturen: ik probeerde alles.

Medische malle molen

Hoe langer de zwangerschap uitbleef, hoe meer zwangeren ik om me heen zag. Na een jaar proberen ontstonden de eerste irritaties. Misschien kwam dit alles door Tom? Omdat hij zo hard werkte en gebukt ging onder stress? Ik ging een dag minder werken als docent Nederlands en misschien dat ik daardoor nog meer ontspannen was en ontvankelijk werd. Na 1,5 jaar gingen we het medische traject in. We werden beide kerngezond verklaard en IVF zou de uitkomst zijn. Na talloze pogingen en 3 jaar proberen liep ons huwelijk stuk. Het was het begin van het einde. Ik raakte overspannen. Zelfs het kijken naar de leerlingen, voor wie ik de wereld over had, vond ik confronterend. Ik worstelde met allerlei ‘waarom’ vragen en ben een jaar niet in staat geweest om voor mezelf te zorgen.

Mijn hoogmoed verdween en maakte plaats voor nederigheid. Het perfecte plaatje maakte plaats voor een realistisch beeld. Mijn ex-man is inmiddels hertrouwd en heeft een zoontje van 6 maanden. Sinds kort kan ik blij voor hem zijn.

Schril contrast

Mijn leven is compleet omgegooid. Alles wat in mijn brief stond staat in schril contrast met mijn leven van nu. Maar dat leven van nu leef ik vanuit dankbaarheid en echtheid. Na twee jaar therapie ben ik nu een opleiding aan het volgen tot maatschappelijk werkster. Want dankzij iemand met die achtergrond ben ik de persoon geworden die ik nu ben: kwetsbaar en krachtig. Authentiek en evenwichtig. En wat zij betekende voor mij wil ik voor anderen betekenen.

Zijn

Ik leef van een minimaal inkomen om mijn studie te financieren. Verjaardagen en andere feestjes probeer ik te vermijden. Met het verlies van mijn oude leven verloor ik – naast een goed inkomen – ook een stuk waardigheid. Het er mogen zijn, iets dat vroeger zo vanzelfsprekend was, is iets wat nu aan het terugkomen is. Dankzij een fantastische outfit bij jullie ben ik bemoedigd. Voor het eerst in jaren kan ik weer met een grote lach naar mezelf in de spiegel kijken. Ik mag er zijn. Ik ben nog jong. Ik heb zin in wat gaat komen.”

Impact

Een prachtig en eerlijk voorbeeld over de grote impact van een onvervulde kinderwens.
1 op de 6 stellen in Nederland heeft moeite met zwanger worden. Vruchtbaarheidsproblemen hebben (grote) impact op de eigenwaarde, de partnerrelatie, seksuele relatie, familiebanden en het toekomstperspectief.

Coaching

Juist als je midden in de medische malle molen zit of de achtbaan van emoties die zich van je meester kunnen maken is het heel goed om zo nu en dan eens te reflecteren met een coach. Iemand die op afstand met je meeleeft, je kan adviseren en bemoedigen. Vaak wordt coaching of hulpvragen gezien als een zwakte, maar daar geloof ik niet in. Kracht wordt juist zichtbaar in onze zwakheid. Neem vrijblijvend contact op met jorien@mijnlevenisok.nl
Deze blog van Josefien (31 jaar) verscheen op 9 november op de
facebookpagina van 46 Dresses, een geweldig initiatief van Margo den Ouden. De blogschrijfster, Josefien ontving een prachtige jurk waardoor zij zich weer sterk en krachtig voelt en met vertrouwen de toekomst in kijkt. 

Share with:


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.