Kerstboom met lichtjes

Hoe overleef ik de feestdagen?

Veel van ons kijken er naar uit om tijd door te brengen met familie rond de feestdagen, maar voor stellen en singles die te maken hebben met een onvervulde kinderwens, kan het vieren van (voornamelijk op kinderen gerichte) feestdagen en vakanties, moeilijk en pijnlijk zijn. Alle gezelligheid en plezier kan snel de grond in worden geboord met een achteloze opmerking als: “waarom heb jullie nog geen kinderen?” of “wordt het niet eens tijd?” Het kan soms bijna ondraaglijk zijn om andere koppels hun eerste vakantie samen als een gezin te zien vieren.

In Nederland hebben 1 op de 6 stellen te maken met een (nog) onvervulde kinderwens en rond deze tijd van het jaar is dat vaak een groot en stil verdriet.

Doen

Maar er zijn dingen die mensen die worstelen met vruchtbaarheidsproblemen kunnen doen om van het vakantieseizoen een tijd van vreugde te maken, niet van wanhoop of verdriet. Net zoals je tijd besteedt aan het plannen van je vakantieplanning, is het belangrijk om tijd te besteden aan het plannen van hoe je emotioneel door de vakantie gaat. Neem de tijd om na te denken over welke situaties het meest uitdagend zijn en welke omstandigheden je juist hoop en kracht geven. Identificeer de gebeurtenissen die te overweldigend lijken en navigeer er omheen.

 

6 Tips voor stellen met een onvervulde kinderwens

om de Feestdagen goed door te komen:

 

1. Plan vooruit. Bedenk alvast een antwoord voor wanneer  iemand vraagt ​​naar jullie intenties om kinderen te krijgen. Wees vooral duidelijk over je behoeftes. Stel je het op prijs om erover te praten dan praat je erover. Wil je er liever niet over praten, zeg dan : “bedankt voor je interesse maar over dit onderwerp praat ik nu liever niet”. Voel je nergens toe verplicht! Jij vraagt die oom die je twee keer per jaar ziet toch ook niet hoe het staat met zijn sexleven? Dit is persoonlijk en intiem. Bedenk tegen wie je wel wat zou willen zeggen en tegen wie niet.

2. Wees selectief met het aannemen van uitnodigingen voor vieringen op feestdagen, met name wanneer je kinderen of zwangere vrouwen verwacht te vinden. Als het te moeilijk is om bij te wonen, hoef je niet te gaan. Jij of jullie bepalen het samen.

3. Anticipeer wanneer je kinderen kunt zien bij familie-evenementen. Als het te pijnlijk is om in de buurt van jonge nichtjes,  en neven  te zijn, overweeg dan om net op tijd aan te komen voor een kerstdiner en niet de avond of middag ervoor.

4. Kies je vrienden. Plan tijd door te brengen met stelletjes of vrienden die geen kinderen hebben als familiefeesten te veel zijn om te verdragen. Of breng tijd door met vrienden die kinderen hebben in een leeftijdsfase die minder confronterend voor je is.

5. Bepaal of je baby’s wil vasthouden voordat je aankomt. Voor sommigen kan het houden van een baby hoop brengen, terwijl het voor anderen ongelooflijk pijnlijk kan zijn. Goedbedoelende familieleden willen misschien de vreugde van een nieuw familielid met je  delen, maar het is belangrijk om eerst jouw behoefte vast te stellen. Bepaal van te voren je eigen grenzen en laat je niet door je omgeving dwingen in een situatie die je liever niet wil en waarvan je naderhand weer een paar dagen moet bijkomen.

6. Start nieuwe familietradities met je partner, bijvoorbeeld samen de stad uitgaat. Overweeg een ski-reis of een romantisch uitje. De vakantie en feestdagen op een nieuwe manier benaderen op je eigen voorwaarden kan het een stuk aangenamer maken. Genieten van dingen die jullie allebei plezier brengen geeft vreugde in je relatie en helpt om je onvervulde kinderwens niet je leven te laten bepalen.

 

 


6 “onvruchtbaarheidsetiquette” Tips voor vrienden

en familie:

 

1. Minimaliseer het probleem niet door te zeggen dat kinderen hebben ook niet alles is of te zeggen dat er ergere dingen kunnen gebeuren. Omgaan met onvruchtbaarheid is zo, zo moeilijk, en alleen degenen die het ervaren, begrijpen hoe moeilijk het kan zijn. Vraag juist of het stel behoefte heeft om erover te praten of niet en respecteer dat.

2. Geen advies of tips geven over hoe het paar de situatie kan oplossen, of het nu gaat om lichaamsbeweging, eten of levensstijl. Als het paar een vruchtbaarheidsspecialist heeft gezien, heeft de arts deze problemen al behandeld. Mensen die  met onvruchtbaarheid te maken hebben geven zichzelf vaak de schuld; het vragen of ze bepaalde maatregelen hebben genomen, kan hun gevoel versterken dat de situatie hun fout is.

3. Vertel het paar niet om te ontspannen. Hoewel stress vaak bijdraagt ​​aan onvruchtbaarheid, is het voortplantingssysteem van de mens complex en wordt het beïnvloed door verschillende biologische en fysieke factoren. Zeg nooit woorden als: “Als het de bedoeling is, dan zal het gebeuren.” Of “Je moet er gewoon wat minder gespannen mee bezig zijn, dan komt het vast vanzelf…”

4. Klaag niet over je eigen vroegere of huidige zwangerschap. Stellen die te maken hebben met onvruchtbaarheid hopen op de dag dat ze zich zorgen kunnen maken over ochtendmisselijkheid en gezwollen voeten. Het horen klagen van anderen kan soms pijnlijk confronterend zijn.

5. Wees ondersteunend. Knuffels en aanmoedigingen helpen. Breng tijd door met het stel om te laten zien hoeveel je van ze houdt, met of zonder baby, en plan activiteiten die niet op kinderen zijn gericht.

6. Adoptie of pleegzorg is geen logische stap. Elk paar heeft zijn eigen benadering van gezinsvorming en is zich bewust van hun opties. De beslissing om al dan niet te adopteren of voor pleegzorg te kiezen is een zeer persoonlijke beslissing waar ze misschien al over hebben nagedacht of waarmee ze misschien nog worstelen. Hoe goed bedoeld vaak ook, maar het is niet logische stap. De allergrootste wens is en blijft altijd nog het krijgen van een eigen kindje. Daarom is het beter dit niet plompverloren te bespreken maar af te wachten of het stel er zelf mee komt.

Wil je meer weten of een keer doorpraten? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Share with:


Geplaatst in: Blog

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.