Juist in de dalen groei ik

Kijk maar eens naar de top van een berg, daar groeit niets. Juist in de dalen staan de prachtigste bomen en bloemen, daar vindt groei plaats. Vanuit de bekkens en bergmeertjes waar het regenwater wordt opgevangen ontstaan stromen waaraan nieuwe bloemen en planten kunnen groeien. Waar wortels vaste grond vinden. Juist in tijden van ons diepste verdriet  kan er groei ontstaan. Groei vindt niet plaats op de bergtop, maar in het dal!

Onze onvervulde kinderwens heeft mijn relatie met God ontzettend veranderd en verdiept. Ik zeg wel eens dat ik vroeger kennis had over God en dat ik Hem, door mijn worstelingen heen, écht heb leren kennen. Een wezenlijk verschil! En iets wat ik nooit had willen missen. 

Daar in de diepe en eenzame dalen van mijn verdriet, zijn mijn wortels dieper gegroeid. Ben ik letterlijk (helaas 😉 ) en figuurlijk steviger en sterker geworden. Tegenslag kan ons helpen te groeien in onze relatie met God.

Keuze

Maar daar heb ik wel een keus voor gemaakt. De keus om, hoe moeilijk ook, het gevecht aan te gaan. Om samen met God de stijle bergtop te beklimmen, zonder dat ik zag wat daarna mijn toekomst zou zijn, of welke weg ik weer terug kon nemen. Een keuze om Hem te vertrouwen op zijn woord. Dat Hij het ZAL doen;

Mijn plan met jullie staat vast- spreekt de Heer. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk; ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Jullie zullen mij aanroepen en tot mij bidden en ik zal naar jullie luisteren. Jullie zullen mij zoeken en ook vinden, als jullie mij tenminste met hart en ziel zoeken. Ik zal me door jullie laten vinden-spreekt de Heer- en ik zal in je lot een keer brengen. “(Jeremia 29:11-14b)

Betekent dit dan dat al je gebeden verhoord zullen worden? Dat de wensen van je hart altijd in vervulling gaan? Nee, God brengt op Zijn goddelijke wijze een keer in je lot, en dat is voor iedereen verschillend. Maar dat Hij het zal doen als jij Hem daarin gaat zoeken met heel je hart, dat staat vast!

Ga je door een moeilijke periode? Bedenk dan dat je groeit!

Woman in the valley

It’s In the Valleys I Grow

By Jane Eggleston

Sometimes life seems hard to bear,
full of sorrow, trouble and woe
It’s then I have to remember
that it’s in the valleys I grow.

If I always stayed on the mountain top
And never experienced pain,
I would never appreciate God’s love
and would be living in vain.

I have so much to learn
and my growth is very slow.
Sometimes I need the mountain tops,
but it’s in the valleys I grow.

I do not always understand
why things happen as they do,
but I am very sure of one thing.
my Lord will see me through.

My little valleys are nothing
when I Picture Christ on the cross,
He went through the valley of death;
His victory was Satan’s loss.

Forgive me Lord, for complaining
When I’m feeling so very low.
Just give me a gentle reminder
That’s it’s in the valleys I grow.

Continue to strengthen me, Lord
and use my life each day
to share you r love with others
and help them find their way.

Thank you for the valleys, Lord
for this one thing I know;
The mountain tops are glorious
but it’s in the valleys I grow!

Juist in de dalen groei ik

Door Jane Eggleston

Soms lijkt het leven moeilijk te verdragen,
vol verdriet, problemen en pijn.
Het is dan dat ik moet onthouden
dat het juist de dalen zijn waarin ik groei.

Als ik altijd op de bergtop blijf,
en nooit pijn zou hebben gehad,
dan zou ik Gods liefde nooit waarderen
en een leeg leven leiden.

Ik moet nog zoveel leren
en mijn groei gaat langzaam.
Soms heb ik de bergtoppen nodig,
maar het zijn juist de dalen waarin ik groei.

Ik begrijp niet altijd
waarom dingen gaan zoals ze gaan,
Maar ik ben heel zeker van één ding;
Mijn Heer zal me erdoorheen leiden.

Mijn kleine dalen zijn niets
wanneer ik denk aan Christus aan het kruis,
Hij ging door de vallei des doods;
Zijn overwinning was Satans nederlaag.

Vergeef mij Heer, mijn klagen
wanneer ik me zo diep verdrietig voel.
Geef me een geruststellende herinnering
dat ik juist in de dalen groei.

Blijf me van kracht voorzien, Heer
en gebruik mijn leven elke dag
om uw liefde met anderen te delen
en hen te helpen hun weg te vinden.

Dank u voor de dalen, Heer,
want één ding, daar ben ik zeker van;
De bergtoppen zijn fantastisch,
maar het zijn de dalen waarin ik groei!

Heb je behoefte om naar aanleiding van deze blog te reageren? Laat dan hieronder een reactie achter of schrijf een bericht via de contactpagina

Voel je niet bezwaard om contact op te nemen. Gedeelde smart is halve smart!

Share with:


Een gedachte over “Juist in de dalen groei ik

  1. Petronella schreef:

    Mooi gezegd, groei vindt plaats in het dal en niet op de bergtop. Dat kan ik inmiddels beamen, het moeilijke is uiteraard dat als je in het dal bent, je geen idee hebt dat je groeit en ook niet wanneer je weer eens naar boven zult klimmen. Dat vertrouwen heb je dan (nog) niet. En eenmaal weer boven, de angst niet toelaten dat er ook weer een beneden is…ofwel, een nieuwe groeikans! Dat is een veel fijnere benadering inderdaad.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.